Det blev en liten samling med släkt inför helgens vildsvinsjakt. Då jag från septemberjakten samlat på mig rejält med älgfärs så tog på mig att ordna lite älghamburgare, och så blev det.
Sedan man börjat göra sina egna burgare så blir det aldrig mer aktuellt att köpa färdiga igen.
Egentligen behövs det väl inte något recept för att göra sin egen burgare, det räcker gott med bra färs och lite salt. Sedan är det väl att gå på sina egna favoritkryddor. Denna gång blev det bra med salt, peppar, rejält med timjan och lite rosmarin samt lite ägg för att binda färsen. Smaka av kryddningen och låt den stå och dra lite, så håller burgarna ihop lite bättre.
Serverades med Friscobröd lite hårdare rökt bacon, Västerbottenost, tomat, gurka, nedanstående tillbehör och naturligtvis Johnnys sötstarka senap.
Pepparrotsdressing
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
4 msk riven pepparrot
2 tsk flytande honung
salt
Rör först helst ihop egen majonnäs. Gör rejält för du skall ha till din coleslaw också
Rör sedan i resterande ingredienser.
Se till att få till bra sting ifrån den "svenska chilin", som naturligtvis är odlad i Halland och Fjäråstrakterna...
Coleslaw
1/2 spetskålshuvud, eller vitkål
3 morötter
4 dl majonnäs
salt/peppar
(1 msk kumminfrön)
(2 vitlöksklyftor)
(några droppar tabasco)
Riv morrötter och spetskål fint och rör ihop med övriga ingredienser.
Denna gång hade vi inte med ingredienserna inom parantes, men det tar jag nog nästa gång...
Har sett att man i vissa recept saltar kålen för att sedan låta saltet dra ut lite vatten eller kokar den i saltat vatten för att sedan låta torka av den. Kanske kan det bli lite krispigare, men den vi har gjort blir superbra!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
söndag 22 september 2013
torsdag 19 september 2013
Lammspett med Ratatouille och Risoni
Det blir inte så mycket lammfärs när vi styckar våra lamm. Vi försöker ta tillvara på alla fina bitar, så det är inte var dag som man springer på ett paket färs i frysen...
Det blev en perfekt kombo där jag gjorde något spett utan de starka kryddorna till barnen och de naturligtvis gillade Risonin.
För de som inte testat Risoni, är det vanlig pasta, som liknar ris.
Lammspett
Ett paket lammfärs
Salt
Harissa kryddblanddning eller en blandning av egna kryddor. Jag tog chillipeppar, korianderfrön, kummin, spiskummin, paprikapulver och salt, som jag mortlade.
Grillspett
Salta färsen och gör rullar av den.
Tryck igenom grillspett. Om du grillar nedan, så är det bra att låta dem ligga i vatten innan så de inte börjar brinna.
Rulla lammspetten i kryddblandningen.
Steg i grillpanna eller grilla på utegrillen.
Risoni
Under tiden du gör Ratatouillen nedan så glöm inte att koka Risoni enligt förpacknigen....
Ratatouille
Ett par charlottenlökar eller en gul lök
En aubergine, skalad
En zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
några fina tomater, gärna olika färger
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Lite färska örter, typ basilika, timjan
salt/peppar
Finhacka lök och vitlök.
Hacka ner grönsaker i lagom mumsbitar.
Svetta lök och vitlök i olja.
Lägg i aubergine, zucchini, paprika i pannan och stek en stund.
Lägg i tomater och lite örter och låt puttra i ca 10 minuter
Smaka av med lite salt och peppar i slutet
Det blev en perfekt kombo där jag gjorde något spett utan de starka kryddorna till barnen och de naturligtvis gillade Risonin.
För de som inte testat Risoni, är det vanlig pasta, som liknar ris.
Lammspett
Ett paket lammfärs
Salt
Harissa kryddblanddning eller en blandning av egna kryddor. Jag tog chillipeppar, korianderfrön, kummin, spiskummin, paprikapulver och salt, som jag mortlade.
Grillspett
Salta färsen och gör rullar av den.
Tryck igenom grillspett. Om du grillar nedan, så är det bra att låta dem ligga i vatten innan så de inte börjar brinna.
Rulla lammspetten i kryddblandningen.
Steg i grillpanna eller grilla på utegrillen.
Risoni
Under tiden du gör Ratatouillen nedan så glöm inte att koka Risoni enligt förpacknigen....
Ratatouille
Ett par charlottenlökar eller en gul lök
En aubergine, skalad
En zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
några fina tomater, gärna olika färger
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Lite färska örter, typ basilika, timjan
salt/peppar
Finhacka lök och vitlök.
Hacka ner grönsaker i lagom mumsbitar.
Svetta lök och vitlök i olja.
Lägg i aubergine, zucchini, paprika i pannan och stek en stund.
Lägg i tomater och lite örter och låt puttra i ca 10 minuter
Smaka av med lite salt och peppar i slutet
söndag 8 september 2013
Chevréfyllda älgfärsbiffar med kantarellsås och rostade rotfrukter
Efter en veckas älgjakt utanför Härnösand är nu frysen välfylld med älgkött för ett helt år. Årets jakt bedrevs under en toppenfin sensommar vecka och blev synnerligen lyckad med 5 vuxna och 5 kalvar skjutna. Själv hade jag turen att få lägga ner en kalv och en ko.
Det enda som inte hamnade i frysen var ett paket älgfärs som jag tänkte hitta på något tillsammans med de kantareller jag också lyckade hitta ute i skogen.
Bland de rostade rotfrukterna stoppade jag i lite vad vi hade hemma, men bland detta fanns lite späda jordärtskockor från min svägerska. Det blev helt magiskt!
Rostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200 grader
Klyfta ner rotfrukter som du har hemma. Typ potatis, jordärtskocka, palsternacka, rotselleri, morot eller persiljerot.
Krossa lätt några vitlöksklyftor
Krydda med salt/peppar och timjan
Häll över lite olivolja och ställ in i ugnen.
Beroende på klyftornas storlek tar det ca 30-50 minuter. Kolla av med en potatissticka. Strax innan det är färdigt kan du lägga in biffarna enligt nedan.
Chevréfyllda älgfärsbiffar
Älgfärs
en bit Chevréost (kan uteslutas eller ersättas med annan god ost, såsom Västerbotten, blåmögel, emmentaler)
ägg
finhackad lök
lite koncentrerad viltfond
timjan
grädde
salt/peppar
smör
Blanda färs, ägg, lök, fond timjan och strö över lite ströbröd. häll över några msk grädde. Salta och peppra och smaka av färsen. Det är ingen fara att smaka av kryddningen med rå färs från älg om den är rätt hanterad. Vill du inte så provstek en liten bit. Låt sedan färsen stå i kylen och dra några minuter och sätta sig.
Gör biffar i handen där du trycker ett litet hål med tummen och trycker i bitar med chevréost och göm sedan osten i färsen.
Stek i smör på bra värme så biffarna får lite färg, varefter du kan plocka av dem från pannan och lägga i samma form som rotsakerna för att gå färdiga. Kolla innertemperaturen med en lite termometer, ca 60 grader blir rosa och bra.
Kantarellsås
Kantareller
smör
Charlottenlök
salt/peppar
ev. lite Chevréost
ev lite såskulör
När biffarna är färdigstekta så svetta du lite finhackad charlottenlök i smör slänger därefter i kantarellerna och låter de steka lite.
Häll på grädde och låt småputtra en stund. I slutet kan du smula i lite chevréost om du har det kvar och smaka av med salt och peppar. Jag rörde några droppar såskulör också, för lite färg.
Servera med ett gott rödvin och en god sallat.
Det enda som inte hamnade i frysen var ett paket älgfärs som jag tänkte hitta på något tillsammans med de kantareller jag också lyckade hitta ute i skogen.
Bland de rostade rotfrukterna stoppade jag i lite vad vi hade hemma, men bland detta fanns lite späda jordärtskockor från min svägerska. Det blev helt magiskt!
Rostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200 grader
Klyfta ner rotfrukter som du har hemma. Typ potatis, jordärtskocka, palsternacka, rotselleri, morot eller persiljerot.
Krossa lätt några vitlöksklyftor
Krydda med salt/peppar och timjan
Häll över lite olivolja och ställ in i ugnen.
Beroende på klyftornas storlek tar det ca 30-50 minuter. Kolla av med en potatissticka. Strax innan det är färdigt kan du lägga in biffarna enligt nedan.
Chevréfyllda älgfärsbiffar
Älgfärs
en bit Chevréost (kan uteslutas eller ersättas med annan god ost, såsom Västerbotten, blåmögel, emmentaler)
ägg
finhackad lök
lite koncentrerad viltfond
timjan
grädde
salt/peppar
smör
Blanda färs, ägg, lök, fond timjan och strö över lite ströbröd. häll över några msk grädde. Salta och peppra och smaka av färsen. Det är ingen fara att smaka av kryddningen med rå färs från älg om den är rätt hanterad. Vill du inte så provstek en liten bit. Låt sedan färsen stå i kylen och dra några minuter och sätta sig.
Gör biffar i handen där du trycker ett litet hål med tummen och trycker i bitar med chevréost och göm sedan osten i färsen.
Stek i smör på bra värme så biffarna får lite färg, varefter du kan plocka av dem från pannan och lägga i samma form som rotsakerna för att gå färdiga. Kolla innertemperaturen med en lite termometer, ca 60 grader blir rosa och bra.
Kantarellsås
Kantareller
smör
Charlottenlök
salt/peppar
ev. lite Chevréost
ev lite såskulör
När biffarna är färdigstekta så svetta du lite finhackad charlottenlök i smör slänger därefter i kantarellerna och låter de steka lite.
Häll på grädde och låt småputtra en stund. I slutet kan du smula i lite chevréost om du har det kvar och smaka av med salt och peppar. Jag rörde några droppar såskulör också, för lite färg.
Servera med ett gott rödvin och en god sallat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)