lördag 20 april 2013

Het vildsvinskarre med ugnsbakade tomater och diverse rostade godsaker

Ville få använt lite butternutpumpa, blomkål, rotsellerie och morot som låg i kylen. Det blev att ugnsrosta dem lite och servera med en vildsvinskarre som var lagom för två i frysen.

Serverade med något som blivit frugans favvotillbehör Rödvinsbrässerade champinjoner och smålök. Testa detta om du inte gjort det. Passar nog till allt kött.

Receptet räckte till två vuxna, samt en liten kräsen kille som inte ens smakade...

ca 500 g vildsvinskarre
chiliflakes
salt
olja

Se till att grillen är tänd eller att grillpannan står på plattan, så den är riktigt het.
Badda in den rumstempererade karren med olja, salta och krydda rejält med chiliflakes så det blir bra hetta.
Grilla i panna eller på grillen och låt sedan gå färdigt i ugnen på ca 120 grader till 63 grader och låt sedan vila ca en kvart under en handduk innan du serverar.

Rostade godsaker (vad vi hade hemma)
En morot
1/4 butternut
100 g rotsellerie
1/4 del blomkålshuvud
1 tsk timjan
salt
olja

Tärna allt i cm stora tärningar.
Lägg allt utom blomkålen i en ugnsfast form och häll över några msk olja och timjan och rör runt lite.
In i ugnen under köttet.
När köttet nästan är färdigt lägger du i blomkålen.
När köttet är färdigt och skall vila så dra på 175 grader och möjligtvis grill för att ge allt lite färg.

Servera med en Rödvinssås.


Halverade dessutom ett par tomater med lite olja och salt som jag lade i en form och lät gå bredvid rotsakerna .

fredag 19 april 2013

Pulled Pork på Vildsvin

Förra fredagen var det fullt hus med åtta vuxna och fyra barn som skulle utfodras.

Har länge funderat på att göra Pulled pork och när Tina gjorde det på fyran för någon vecka sedan så tänkte jag, att nu slår jag till. Tina gjorde som en typ av tacos, vilket ju skulle passa bra till barnen.

Blev en liten variation på den traditionella fläskkarren baserat på en fin vildsvinsstek från i sommar. Ca 2,5 kilo vildsvinskött räckte långt med en egen barbecuesås som är lysande. Om jag får säga det själv...

Serverade med lite tillbehör såsom guacamole, coleslaw och gurkan som var med i Tinas recept.

Tillagades på en fredag då jag jobbade hemma. Perfekt! In i ugnen kl 8 på morgonen och färdigt till middagen kl 18.

Som tacos räcker receptet säkert till 12 vuxna och en del barn.

2,5 kg Vildsvinskarre eller stek
en stor eller två små lökar skalade och klyftade
4 vitlöksklyftor, lätt krossade med kniven
1-2 msk chilipulver (såsen blir ganska het...)
1 msk paprikapulver
ca 6 dl barbecuesås köpt eller egen
1 dl kallpressad rapsolja

Sätt ugnen på 100-110 grader
Dela din stek eller karre i ca 500 g delar och lägg i en gryta med lock tillsammans med ingredienserna och gojsa runt.
Ställ in i ugnen ca 8-10 timmar men titta till kanske ett par gånger och vänd runt lite.
Låt vila lite innan du serverar.

Lägg upp köttet på ett fat vid servering och bara dra isär det tokmöra köttet med ett par gafflar.

Servera som tacos med lite tillbehör, pålägg till macka, till klyftpotatis eller va f-n som helst...

onsdag 17 april 2013

Coleslaw

Gjorde coleslaw till min "Pulled wild boar" på en rejäl vildsvinsstek i helgen. Den dyker dock upp först senare.

Hyfsat god men som finns i många variationer om man letar runt lite på nätet.

En bit vitkål, ca 500 gram, fint strimlad
1 morot, grovt riven
1/2 gul lök, fint hackad
0,5 dl majonäs (gärna egen, se separat recept)
1 dl gräddfil eller creme fraiche
1 msk vit vinäger
1 msk dijonsenap
0,5 tsk socker
salt/peppar

Blanda grönsakerna.
Blanda majjon och gräddfil, vinäger och senap.
Rör ut med grönsakerna.
Smaka av med socker salt och peppar.

måndag 15 april 2013

Supergod Barbecuesås

Inför den kommande grillsäsongen så var det dags för ett storkok av barbecuesås. Väldigt enkelt att göra, när man väl har allting hemma.

Receptet slutar i ca 7 dl sås varför den går toppen att hälla på en tjusig flaska och använda under ganska lång tid, så länge allt hanteras hygieniskt. Mycket av ingredienserna har ju lite konserverande verkan.

Tack Sofia för grunderna i receptet! Då receptet var hemligt har jag naturligtvis ändat lite ;-)

olja
1 finhackad lök
7 dl vatten
2,5 dl tomatpuré
2,5 dl vinäger (vitvin)
2,5 dl brunt farinsocker
4 msk honung
2 msk worcestersås
1 msk salt
1msk Liquid Smoke
2 msk Amerikansk Bourbon, typ Jim Beam eller Jack Daniels 
Rejält med nymalen svartpeppar
1 ml vitlökspulver
1 msk paprikakrydda (gärna chipotle för lite mer rökig hetta)

Värm olja i en gryta och låt löken svettas i några minuter tills den börjar få färg.
Blanda resten av ingredienserna, låt koka upp och låt sedan reduceras långsamt till önskad konsistens. För mig tog det nästan 2 timmar.