söndag 24 mars 2013

Massor av Quesadillas

Vi gör quesadillas i mellanåt. Perfekt som aptitretare i trekanter, till bilturen, matlådan, jaktryggsäcken, utflykten, eller som en enkel lunch och det som behövs är väl i princip mjuka tortillas (alla har väl en förpackning hemma till fredagsmys...), ost och lite rester. Kan ätas varma eller kalla, har ingen betydelse.
Ta t ex lite överbliven skinka, köttfärsås, kyckling, korv eller annat gott som ni kan bre ut eller skiva tunt.
Bred/lägg ut över ett tortilla bröd, riv eller skiva över en god ost.
Krydda med örtkryddor. Gärna färska.
Lägg på en andra tortilla.
Stek i panna på medelvärme med olja men passa så du inte bränner dem (det är lätt att göra) och vänd sedan för att steka andra sidan.

I fredags gjorde vi på köttfärs, västerbottenost och timjan, skinka, parmesan och basilika och köttfärs, parmesan och oregano.

Dessutom är de lätta att laga även för en liten kille på tre år...



fredag 22 mars 2013

Lammentrecote med hett pistagetäcke

Har haft en lammentrecote som legat och väntat ett tag i frysen. En entrecote som precis som den borde, hade lite insprängt fett, vilket också gav den lite extra fin lammsmak. I kombination med heta chiliflakes och lite krispiga nötter blev det riktigt gott.


Receptet räckte till att göra 2 pers tokmätta...

En hel lammentrecote från ett litet lamm- ca 500 gram
smör och rapsolja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin eller en kvist färsk
salt
ca 50 gram pistagenötter
en rejäl näve persilja
en rejäl näve koriander
saft från 1/2 citron
cest från en citron
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk chiliflakes eller en chili
2 msk rapsolja
2 charlottenlökar
1,5 dl rödvin
2 dl lamm eller kalvfond
En klick smör
salt/peppar

Sätt ugnen på 200 grader med grill.
Lägg pistagenötter, persilja och koriander på en stor skärbräda och hacka mellangrovt.
Pressa över en vitlöksklyfta, häll över chiliflakes, cest samt häll över citronsaft och olja.
Rör runt och låt stå till köttet är brynt.
Putsa det rumstempererade köttet och salta rejält.
Ge det en bra stekyta i en varm panna med smör, olja, ett par lätt krossade vitlöksklyftor och rosmarin.
Dra av pannan, utan att skölja ur, och lägg över köttet i en ugnsfast form.
Sleva över och fördela pistageröran på köttet så det blir ett fint täcke, runt om.
Sätt in i ugnen och låt få lite färg de första 5 minutrarna och dra sedan ner temperaturen till 100 grader.
Låt gå med termometer till önskad stekgrad. Mitt förslag är att ta den på 58-60 grader och sedan lägga den i en handduk i ca 10-15 minuter. Den kommer stiga ett par grader till och bli fint rosa.

Under tiden köttet vilar så finhacka ett par charlottenlökar och svetta dem i fettet från att du brynte köttet tillsammans med lite nytt smör, vitlöksklyftorna och rosmarinen.
Häll i fond och rödvin och reducera ner till önskad mängd.
Sila av i skål och skölj av stekpannan.
Häll tillbaka i stekpannan, värm på, smaka av med salt/peppar och blanka sedan av med en klick smör.

Jag serverade med potatismos och lite coctailtomater.

torsdag 21 mars 2013

Rådjursgryta med calva och grönmögelost

Jag har en lite dålig vana. När jag vet att någon påstår att den inte gillar något speciellt, ja då lagar jag gärna just det... Inte direkt om jag tror personen avskyr maten, utan kanske mer när jag tror det bygger på att man ätit något som lagats lite dåligt, eller kanske bara har fått för sig något.

Nu var det dags att trotsa frugans rädsla för rådjur! (om det inte är filé/sadel...)Naturligtvis blev det en hit...

Hade hittat ett recept via alltommat.se som justerades lite efter vad jag hade hemma och det blev en perfekt söndagslunch tillsammans med grannarna. Grytan görs med fördel någon dag innan och värms sedan upp.

Räckte till ca 6  pers och två lunchlådor...

2 kg bog med ben från rådjur, eller annat vilt (utskuret kanske ca 1,2 kg grytbitar)
Smör
2 Rödlökar, skuren i mindre bitar
1 tsk timjan
1 tsk enbär, lätt krossade
2 lagerblad
5 dl grönsaksbuljong
1 dl calvados
2 msk kinesisk soja av god kvalité
3 msk gele svarta vinbär eller rönnbär
3 dl creme fraiche
50 g grönmögelost, gärna Kvibille
salt/ rejält med nymald peppar
2 morötter skurna i mumsbitar
2 palsternackor skurna i mumsbitar
(2 msk mjöl eller annan redning)

Putsa köttet och skär i grytbitar ca 2-3 cm i sida.
Bryn köttet i omgångar i gryta med smör.
Bryn löken tillsammans med timjan och enbär.
Blanda kött, lök, kryddor med lagerblad calva, gele och soja.
Låt sjuda tills köttet blivit mört. Kanske 60-120 minuter beroende på kött- Hit gjorde jag två dagar innan.
I med  mögelost, creme fraiche och rotfrukter och låt koka i en kvart till.
Under tiden så smaka av med rejält med peppar och ev. salt.
Beroende på om du vill ha lite tjockare sås så red av med lite majsena eller toppredning.

Servera med sallad och ett gott mos! Gärna med lite rotselleri och västerbottenost i, vilket är en favvo.

Serverade också med äppleskivor (ca 1 cm) som smörstektes och fick sedan gå vidare med lite calcados i stekpannan kanske 2 minuter.

tisdag 12 mars 2013

Lyxiga västerbottensnacks

Som förrätt till torsken i helgen blev det små västerbottensnacks toppade med creme fraiche inspirerade av Taste by Louise som vann förra årets upplaga av Mästerkocken. Hon har en fin hemsida med ännu mer recept, jag tror jag kommer prova.

Receptet räcker till en stor paj i springform på ca 20 cm. Med ett litet glas att stansa ut småpajer blir det ungefär 12 stycken.

Pajdeg
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl

Fyllning
1 1/2 dl vispad grädde
1 1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
2 krm cayennepeppar
150 gram riven västerbottenost
salt

Topping
Nyskalade räkor
creme fraiche
löjrom
dill

Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop tärnat smör och mjöl med fingrarna och tryck sedan ut i pajformen. Nagga med en gaffel.
Förgrädda i ca 10 minuter till fin färg.
Rör försiktigt ihop fyllningen och häll i pajformen. Grädda till fin ärg och tills smeten stannat i ca 20-25 minuter.
Stansa ut pajer och garnera.





söndag 10 mars 2013

Smörstekt Skrei med pumpapuré

Blev för ett tag sedan tipsad om att den nu är tid för Skrei... Det är torsk som simmat från Barents hav i könsmogen ålder ner till norska Atlantkusten. Långa avstånd och kalla vatten ger en fast och muskelöst vitt kött som endast finns att köpa januari till april.

Hittade ett recept på Norsk fisk som jag snodde och gjorde rakt uppochner... Länkar till receptet här - Norsk fisk.

Nästa gång tror jag att jag skall testa att rimma fisken i 3% saltlag innan. Alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. I alla fall skall jag se till att salta fisken lite tidigare, så den hinner dra till sig mer salt.

Hur som helst, jäkligt gott blev det!Ganska enkelt att laga om man är lite varsam med fisken och använder termometer, så det blir perfekt! Inte en grad över 50...

Lammrulle på slaksida med blomkålspuré och rotsaker

Har länge funderat på vad jag skall göra av slaksidan på lammet. Vi har de senaste åren alltid haft lamm hemma som kommer från min bror, men antingen har jag malt ner den, eller så har jag gjort något misslyckat...

Slaksidan, tunnbringan eller kållappen som jag tror den heter innefattar den tunna delen bakom revbenen samt ca sju revben som man benar ur när man skall göra en rulle. Jag har i detta recept till och med bara använt två stycken av den tunna bakre delen och lagt dem lite om lott.

Det är mycket fett och hinnor i dessa detaljer, så mitt tips är att laga dem länge och varsamt, så hinnorna och fettet riktigt smälter in i köttet och ger grym smak. Risk finns annars att det blir segt och tråkigt.

Har man lite tid, så är dett lätt matlagning som blev supergott!

Lammrulle med rotsaker

En hel slaksida, eller två "bakre delar"
2 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
ca 80 gram torkade aprikoser
Två nävar ljust bröd, skuret i små tärningar
Cest från två citroner
1 msk timjan
1 ägg
salt/peppar
Bindgarn
2-3 palsternackor
2-3 morötter
1 stor röd lök
rapsolja
ev. lite vitt vin

Sätt ugnen på 120 grader.
Finhacka charlottenlöken och pressa i vitlöken i en gryta/stekpanna på medelvärme med lite smör så de går en stund och blir fint mjuka.
Skär ner bröd och hacka aprikoser i en bunke. I med cest, timjan och ett ägg som du vispat lite med en gaffel. I med salt och peppar.
Det skall bli fint och lite lagom "saftigt".
Lägg upp din slaksida på en skärbräda eller renord bänk.
Bred på blandningen. Inte riktigt ända ut i kanterna, då faller det ut senare.
Rulla ihop till en fin rulle och bind ihop med garn.
Bryn rullen på hög värme runt om.
Lägg rullen i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen ca 2 timmar.
Under tiden så klyv rotfrukterna i lagom bitar, såsom potatisklyftor.
Efter två timmar lägger du i rotfrukterna och löken runt rullen, häller lite rapsolja över och kryddar med salt/peppar och lite timjan. Häll ev. lite vin också, det gjorde jag...
Låt gå i ca 45 minuter till en timma, varefter du lyfter ur rullen och låter den vila under en handduk i 15 minuter, då du trycker upp värmen till 175-200 grader för att ge lite färg till rotsakerna.
Skiva rullen och lägg tillbaka i formen och servera tillsammans med te x blomkålspuré

Blomkålspure

1 litet blomkålshuvud
3 dl grädde
ev. lite vitt vin
vatten
ca 50 gram smör
salt/peppar
ev. 0,5 dl riven parmesan
ev. några droppar tryffelolja

Dela upp blomkålshuvvét i små jämnstora buketter. Stjälkarna kan du dela ännu mindre.
Koka i 2 dl grädde och fyll upp med vatten. Eventuellt kan du ha lite vitt vin.
Koka i ca 10-13 minuter tills blomkålen blivit mjuk.
Häll av vätskan.
Kör i mixer eller med mixerstav till slät puré med smör och smaka av med salt/peppar.
Om du vill lyxa till det så ha lite parmesan eller tryffelolja.