söndag 29 juli 2012

Grillad och barbequeglaserad vildvinskarré

Jag och Ulle slog till på en bit vildsvinskarré för ett tag sedan och det blev supergott! Minns inte riktigt, men jag tror det serverades med en risotto som Ulle gjorde. Barbequeglazen är inspirerad av vilsamt.nu och kocken Anders Leven. För alla med tillgång till viltkött är det en superba hemsida!


Barbequeglaze
1 1/2 dl tomatpuré
1/2 dl mörk sirap
25 g smält smör
2 msk dijonsenap
1/2 dl mörk lättöl
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1/2 msk worcestersås
1/2 msk soya
1 st vitlöksklyfta
1 st chipotlechili

Blanda ingredienserna till glazen och koka ihop en stund till lagom konsistens. Ta upp köttet i god tid så det blir rumstempererat. Lägg endast kol/briketter på en del av grillen. Lägg över glöden på hög värme så det får färg. Dra åt sidan och pensla återkommande med glasen till köttet smugit upp sig till ca 65 grader. Använd termometer! Ta av och lägg i folie en stund, typ tio min. Det är absolut ingen fara om köttet är lite rosa!! Svingott!!

Nu behöver jag bara skjuta en gris till snart, bara lite färs kvar...

Grillad lammstek med Salsa Verde och örtrostad nypotatis

I veckan var det en magisk sommarkväll med besök av syskonen från Värmland. Det blev grillad skivad lammstek från Sjönevad som fått mycket kärlek och naturligtvis styckats av oss själva.

Receptet räcker till ca 6-7 vuxna.

Ca 1,5-2 kg skivad bog från lamm, med ben och allt
Salt/peppar
Några rosmarinkvistar

Salta och peppra det rumstempererade köttet och grilla på hög värme med några kvistar rosmarin på köttet och i glöden. Doftar och smakar juvligt! Grilla för Guds skull inte köttet för länge!! Ta gärna av det när det är lite rött och lägg i folie för att vila innan servering.

Nypotatis
Div örter från landet
Oliv eller rapsolja

Rosta potatisarna i ugn. Blanda örterna med olja och fördela inför sista minuterna och höj då gärna värmen, så blir de fint krispiga.

Salsa Verde
Ca en kruka basilika
Ca en kruka persilja
Ca en kruka mynta
Eller andra gröna örter...
2 msk kapris
4 sardeller
2 vitlöksklyftor
2 del olivolja
1 nypa socker
1 liten klyfta citron
Salt/peppar

Lägg örter, kapris, vitlök och sardeller i en högvpå en stor skärbräda och hacka tills det är fint. Lägg allt i en skål, häll i olja och blanda. Smaka av med kryddorna och kläm i lite citron. Servera gärna köttet med salsan på och ackompanjerat med potatisen och en god sallad. En bättre sommarkväll blir det inte!!