tisdag 29 maj 2012

Mustig fasangryta i det fria


Ytterligare en rätt från vår avsmakningsmeny i det fria!

Fasanen hade hamnat i frysen efter att den flugit in i grannens fönster och stendog... Alltså inget jaktbyte, men väl värd att tag hand om när han ringde och förklarade att jag gärna fick ta den, då han inte hade möjlighet själv.

Grytan blev riktigt god om jag får tycka till själv...

Åter igen hittade jag inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling.

Receptet, som är lite nerbantat från ovanstående bok blev lagom för grytan till ett normalt stormkök. Hade vi även lagt in de ingridienser inom parentes (som vin inte hade alla), hade det inte fått plats och kanske till och med blivit ännu godare, vem vet.

1 Fasan, urtagen flådd och styckad i stora delar
1 stor gul lök
1 morot
1/4 rotselleri
(4 heta korvar)
smör till stekning
vitt vin (ca 1/2 liter)
ca 15 kvisttomater (eller 2 burkar hela tomater/krossade)
(några lagerblad)
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 msk salt
1/2 strimlad purjolök
1 burk bönor

Hacka och tärna grönsakerna/rotfrukter
Bryn fasan och möjligtvis korvar i stekpanna över den öppna elden...
Häll grönsaker, rotfrukter, vin, tomater och kryddor i stormköket och koka upp.
Låt puttra i ca en timma, se efter så inte det kokar torrt och fyll i så fall på vätska.
Med ca 5 min kvar läggs bönor och purjolök i.

Servera...

Varför inte avsluta kvällen med en Irish Coffee framför lägerelden!

måndag 28 maj 2012

Nyfånga gädda i foliepaket


Förra helgen var jag och några polare ute och fiskade, byggde/sov i vindskydd och tillagade en sjurätters avsmakningsmeny på den öppna elden med stöd av lite stormkök. Några exempel är vitlöksgratinerade sniglar, fasangryta och kaningryta...

En väldigt lyckad rätt var en av de ca 30 gäddorna som vi valde att dra med upp på land och tillaga på kvällen. Gäddan som tillagades i ett foliepaket (där jag hittat lite inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling) och smälte riktigt i munnen. Självsäkert hade jag hade förberett smöret med kryddor hemma innan. Då gäddan inte inte behöver filéas så gick förberedelserna i fält supersnabbt.

till ca fyra pers

En gädda - ca 1,5-2 kg
Ett ark aluminiumfolie per pers
Ett ark smörgåspapper per pers
100 g smör
1 msk curry
1 msk salt
1 msk socker
Några pressade vitlöksklyftor (snåla inte)
En kvist färsk rosmarin per pers
Kvist eller körsbärstomater
Ca 0,5 dl gott vitt per pers
(potatis)

Fjälla och rensa gäddan - skär i kotletter (helst många smala, ca 2-3cm)
Fördela kotletterna på skålade smörgåspapper
Klicka i en blandning av smör, curry, salt, socker och vitlök
I med tomater, rosmarin och vin och vi sedan ihop.
Om man vill ha potatis kan detta läggas i här också. Inte för stora bitar bara, så de hinner bli färdiga.
Vik folie rut paketet.
Lägg på grillgaller, eller i glöd ca15-30 minuter beroende på kotletternas storlek.

Avnjut med resterande vin vid lägerelden, direkt i paketet eller om man fuskar lite på tallrikar...

fredag 4 maj 2012

Smulig cheesecakemousse med rabarberkompott

Har väntat spänt på vårens första rabarber för att verkligen nytta deras potential i år. Det skall bli både pajer, saft och annat gott. Kunde inte hålla mig för att testa ett recept från tidningen Gourmé som jag lyckades ramla över i affären.

Rarbarberkompott
100 g rabarber
100 g syltsocker
rivet citronskal, från 1/4 citron
1,5 krm malen kardemumma

Skiva rabarbern, koka upp med syltsockret och låt sedan sjuda på svag värme i 3 minuter. Låt svalna och tillsätt citron och kardemumma

Cheesecakemousse
100 g färskost, typ philadelphia
1 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Vispa färskosten för att få bort klumpar.Vispa grädden, ganska lätt, men inte för lätt. Blanda ner socker och vaniljsocker: Blanda/vispa ner färskosten till en jämn mousse.

Smul
3 digestivekex
35 g smör

Smält smöret. Mortla kexen rejält och rör sedan ner smöret.

Varva i glas och dekorera eventuellt. Servera!!
Dekoration
ev. citronmiliss