torsdag 27 december 2012

Försenad Julskinka på Vildsvin

Då vi inte varit hemma så mycket i jul har min fransyska från vildsvinet jag sköt i höst legat i saltlake ett tag nu utan att blivit till en julskinka.

Nu var det dock dax och jag valde i år att testa koka skinkan, något jag inte gjort tidigare.

Vad jag förstår är kan väl hela baklåret i princip användas till skinka, men vi är inga storätare och fransyskan i sig var ca 1,5 kilo. så det blev lagom. Det blir ju dock ingen tjusig svål som en köpt tamgris, men skit i det.

Hittade lite olika recept på nätet som jag utgick ifrån och man kan säkert strunta i ingnidningen, samt även saltpetern, det beror säkert mer på om man vill ha en grå skinka, eller en med lite mer tjusigt rosa...

Tänk på att du behöver många dagar innan din skinka är färdig.

Ingnidning
4 msk salt
2 msk socker
1/2 msk salpeter

Blanda och gnid in skinkan. Låt stå i kylen över natten. Reglera mängderna om du har en stor skinka. Troligen lagom till ca 2 kilo.

Saltlag:
Beroende på storlek av skinka och gryta så blandar du olika mängder lag. Du kan också lätt reglera hur salt skinka du vill ha. Vissa recept använder fruktsocker istället för socker, vet dock inte riktigt varför... Nedanstående lag får nog ses som väldigt salt, då jag även sett proportioner på 1 msk salt till 1 liter vatten, vilket kanske är väl tamt...

3 liter vatten
500 gram (ta gärna 300-400, 500 kan uppfattas salt av vissa) grovsalt, utan jod
2 msk socker
1/2 msk salpeter

Koka saltlagen, låt svalna.
Lägg lagen i en rostfri skål med skinkan. Antingen kan du näta skinkan , eller lägga en tallrik med tyngd på skinkan så den pressas ihop lite. Låt ligga i 7-14 dagar, beroende på storlek. Vill du snabba på processen, så använda en sprita och spruta in direkt i skinkan.

Koka skinkan:
en lök i klyftor
några vitpepparkorn
lagerblad
torkad timjan



Ta upp skinkan ur lagen och låt koka upp täckt av vatten.
Häll av skummet och fyll sedan på med nytt vatten och i med kryddor och lök.
Låt skjuta strax under kokpunkten tills en innetemperatur på 67 grader.

Griljera:
1 dl Johnnys senap
1 msk senapskorn, lätt mortlade
1 ägg
ca 1 dl ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader med grill.
Rör ihop ägg, mortlade senapskorn och ett ägg.
Pensla på skinkan medans den är varm.
Häll över ströbröd jämt över skinkan.
Griljera tills den får fin färg - ca 15-20 minuter

Servera naturligtvis med långkokt halländsk grönkål och god senap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar