söndag 16 december 2012

Cordon bleu på Vildsvin och Västernottenost

I senaste Svensk Jakt hade de gjort Cordon Bleu, vilket jag genast blev sugen på.

Från böjran varCordon Bleu en matlagnings-orden instiftad av Henrik III på 1500 talet, för framståenede inom matlagningskonsten. Sedan har det blivit en rätt med sin ursprung på 40 talet i Schweiz som är en dubbelpanerad kalv med emmentalerost och skinka i mitten.

Söker man lite recept så går det ju naturligtvis göra på de mesta kött och med lite god ost. Tror man skall välja något förhållandevis mört såsom innanlår, rostbiff eller ytterfilé, då man inte skall steka så länge. Annars kanske det kan bli lite segt.

Min version blev gjord från en rostbiff från vildsvin och västerbottenost. En riktig höjdare faktiskt som kommer återkomma hemma! Enkel och snabb mat!

180-200 gram kött per person skuret i 1,5-2 cm skivor
4 skivor rökt skinka
4 rejäla skivor västerbottenost, emmentaler eller annan god ost
salt peppar

panering:
2 ägg
vetemjöl
ströbröd

Smör

Banka ut köttet med lämpligt tillhygge under lite plastfilm så det blir en rejäl yta.
Lägg skinkan och en ostskiva på ena halvan och vik över
Salta och peppra

Vispa upp äggen i en skål med en gaffel
Häll upp mjölet på en tallrik
Häll upp ströbrödet på en annan tallrik
Vänd köttet i mjölet, doppa i ägget och vänd sedan i ströbrödet
Bryn på mellanvärme. Vakta så de inte bränner. Jag steker de, lägger de i en form och låter de gå färdigt i ugnen, när de fått färg. Där låter jag de gå till 65 grader i mitten för vildsvin.

Supergott! Serverade med Rösti och lite Hollandaise som vi hade hemma och pynta upp med cayennepeppar. Grönsaker skiter vi i...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar